Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

48. Floraart u brojkama

1. lipnja 2013. - Izložba cvijeća u srcu grada, poznatija kao Međunarodna vrtna izložba Floraart, za dvije godine obilježit će točno pola stoljeća postojanja. Do 1991. godine Sajam cvijeća održavao se na Gornjem gradu u organizaciji poduzeća Arto.

U godini međunarodnog priznanja Hrvatske i Sajam doživljava prijelomni trenutak. 1992. Sajam cvijeća dobiva ime Floraart, a novi organizator priredbe postaje Trgovačko društvo „Zrinjevac“. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u Međunarodnu vrtnu izložbu, koja iz gornjogradskih prostora i trgova seli na Savu. Točnije, na Prisavlje uz Boćarski dom, a Grad, koji je donio tu odluku, postaje njezin stalni pokrovitelj. Zbog prostornog ograničenja ambijenta Boćarskog doma, 2006. godine odlučeno je da se izložba preseli na novouređeni prostor jezera Bundek.
Djelatnici Zrinjevca tijekom priprema i za vrijeme trajanja Floraarta, za obilazak se koriste biciklom, koji se zbog veličine izložbenog prostora pokazao izvrsnim rješenjem. U obilasku Bundeka na biciklu smo zatekli
i
Igora Toljana,  voditelja Podružnice Zrinjevac.

Od ukupno šezdeset hektara površina u Parku, za izložbu se koristi trideset hektara otvorenog prostora i dvije tisuće četvornih metara zatvorena prostora, na kojima se ove godine predstavlja 144 izlagača iz Hrvatske te 13 stranih izlagača iz sedam zemalja.

Izložba se tradicionalno održava krajem mjeseca svibnja, no pripreme počinju već početkom godine. Nakon odabira kreativnog rješenja izložbe, za koja se bez zadrške može reći da su redovito prava umjetnička djela, pristupa se planiranju cvjetnih instalacija.

Ove godine one su u znaku ukrasnih vjetrenjača, što je i zaštitni znak izložbe, a za izradu cvjetnih instalacija utrošeno je oko 60.000 komada raznobojnih ljetnica. 

Pridružimo još svim ovim brojkama i broj posjetitelja Izložbe, kojih je prosječno na godinu oko 100.000 iz cijele Hrvatske ali i susjednih zemalja.

I za kraj spomenimo da Floraaart na Bundeku nikada nije isti. Cvjetne kreacije uvijek i nanovo iznenade svojom osebujnošću i maštovitošću. Iskoristite prigodu i prošećite Bundekom. Izložba je otvorena još tri dana, do nedjelje, 2. lipnja.