Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Upoznajte kentiju, rajsku palmu s otoka Lord Howea

Prenosimo iz priloga Večernjeg lista, "Vrt i dom", od 17. siječnja 2013. godine, autorice Snježane Črnjević. Foto: Davor Višnjić/PIXSELL


Među popularnijim i sve češćim sobnim biljkama su i palme. Za sve koji ih već imaju, ali i one koji ih tek namjeravaju nabaviti, možete pronači savjete u prilogu Večernjeg lista "Dom i vrt", koje je za čitatelje večernjaka pripremila naša Natalija Vidučić, diplomirana inženjerka agronomije.

 
Kako prepoznati zdravu biljku i kako je saditi

ZDRAVI LIST
 - Na donjoj strani lista zdrave rajske palme ponekad se ističu smeđi končići. Pojavljuju se na mladim listovima, u vrijeme kad se oni tek otvaraju.

DODATAK ZA PRIHRANU
 - Mijenjate li gornji sloj supstrata, u posudu prvo stavite Osmocote koje će otpuštati hranjiva i do šest mjeseci. Dozirajte prema uputama.

IZBOR SUPSTRATA 
- Kod odabira supstrata za sadnju palmi svakako izaberite kombinaciju s tresetom. Izbjegavajte tešku, vrtnu zemlju, preporučuju iz Zrinjevca.

UKRASNE POSUDE - 
Trenutačno su u modi visoke ukrasne posude. Kad birate njihovu veličinu, pazite da od posuda u koju je palma zasađena bude što veća, jer palme vrlo brzo prorastaju supstrat gustim sklopom sitnog korijenja.