Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

F(l)ora nakit - izložba tradicijskog nakita u povodu 51. Floraarta



19. svibnja 2016. - U povodu 51. Floraarta, u Centru za korisnike Zagrebačkog holdinga u srijedu, 18. svibnja, postavljena je izložba tradicijskog nakita s cvjetnim motivima F(l)ora nakit. Izloženi nakit djelo je polaznica tečaja etno nakita pri Centru za kulturu Narodnog sveučilišta Sesvete, koje su i lani gostovale na Floraartu s izložbom „Cvijet u nakitu“.

Izloženi radovi samo su dio bogate kolekcije nakita koja je do sada već bila predstavljena u galerijama u Beču i Pečuhu, u muzeju u Mohaču te u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Radi se o tradicijskom nakitu, radovima polaznica tečaja etno nakita u Centru za kulturu, koje osim tradicijskog nakita izrađuju i nakit za koji su inspiraciju tražili u cvijetu.

Prema riječima Vjekoslave Damjanović, stručne suradnice za tradicijsku kulturu i etno baštinu u Centru za kulturu Narodnog sveučilišta Sesvete, izložba je nastala zahvaljujući predanom radu dvadesetak polaznica tečaja etno nakita, čija se potreba na stvaranju nakita nije zaustavila na izradi tradicijskog nakita, već ih je vlastiti entuzijazam, kreativnost i ljubav prema ljepoti vodila eksperimentiranju i pronalaženju novih kreativnih rješenja.



Tako su na izložbi predstavljeni radovi koji, među ostalim, nose cvjetne motive preuzete iz prirode i nakit čije su motive autorice osmislile koristeći se likovnim i konstruktivnim potencijalom tradicijskog nakita - preuzimajući njegove likovne motive i način izrade ili oponašajući stilizirane vegetabilne motive s predmeta tradicijskog tekstilnog rukotvorstva .

S obzirom da je u osnovi tradicijski nakit, ovom izložbom Zagrebački holding zajedno s Centrom za kulturu Narodnog sveučilišta Sesvete pridružio se i obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

Izloženi radovi dijelo su autorica Jadranke Bagladi, Ane Bibić, Vlatke Buneta, Nevenke Čizmić, Nade Jambrek, Ade Jašarbašić, Biserke Levanić, Branke Močnik, Jelene Mužinić, Dubravke Novoselac, Marije Obad, Vesne Pondeljak, Ljiljane Stojanović i Vinke Mareković.

Izložba se može razgledati u Centru za korisnike, Ulica grada Vukovara 41, tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a svoje će kutak radovi polaznica tečaja imati i na ovogodišnjoj Međunarodnoj vrtnoj izložbi.