Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Skulptura "Bumbina livada"

 
"Bumbina livada' u cjelokupnom značenju simbolizira cvijeće, prirodu, hortikulturu i umjetnost oblikovanja i aranžiranja cvijeća. Skulptura predstavlja tradiciju vrtlarske kulture. Malo se gradova u Europi može pohvaliti obilježavanjem 50. obljetnice neprekidnog održavanja Sajma cvijeća, današnjeg Floraarta, kao naš Zagreb.

Davne 1965. sve je počelo u Gornjogradskim podrumima. Skromni počeci dali su nagovijestiti širenje Sajma zbog ogromnog interesa građana Grada Zagreba. Izložba se radi toga seli na Prisavlje, pod imenom Floraart, da bi danas zauzeo prelijepi prostor oko jezera Bundek.
Skulptura 'Bumbina livada' inspirirana je primarnim sjećanjem na livadu i cvijeće, odnosno prvim djetinjim poimanjem cvijeća i trave i sveg bogatstva svijeta livade.

To je svijet igre, puhanja maslačaka i slaganja prvih stručaka livadnog cvijeća kao poklona majkama i nama dragim osobama.

Udivljenje gibanjem trave uznemirene vjetrom s perforacijama cvijeća utisnutim u površinu travnjaka kao trajnim zapisom fascinacije prirodom, njenom neiscrpnom energijom i ciklusom stalnog obnavljanja, umiranja i ponovnog rođenja.

Zabilježena sjećanja koja ostaju i rađanje koje donosi ljepše, drugačije, novo i neponovljivo.

Ovo je spomenik najmanjem i možda u svijetu cvijeća najskromnijem cvijeću no ipak kraljevima livade i našim gotovo svakodnevnim cvjetnim radosnicama.