Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Sobna ciklama - Cyclamen persicum

Jeste li znali da je ciklama cvijet iskrenosti? Kažu da ju je dobro imati u domu jer "poravnava račune" i izglađuje nesporazume. Više o ovom prekrasnom cvijetu saznajte od naše Vesne Čuljat, mag.ing.agr.

Ciklama voli puno svijetla, ali bez izravnog sunca.
Zato je dobar izbor prozor, trijem
ili hodnik s puno svjetla.
Ciklama (Cyclamen persicum) najtraženija je zimska cvatuća lončanica. Pripada porodici jaglaca (Primulaceae), a porijeklo vuče sa sredozemnog područja, Male Azije te otoka Rodos i Cipar.

Bogato cvate u širokoj paleti od bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste, pa sve do dvobojne kombinacije i kovrčavog ruba latica.

Višegodišnja je biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja, a listovi su zeleni, srcolika oblika, nerijetko obrubljeni srebrnastom ili zlatnom čipkom.

Voli sjenovita i svježa staništi te dobro podnosi niske temperature (do 5°C). Jednostavan su način ukrašavanja vrtnog prostora, a ujedno uveseljava balkone cvatnjom u jesenskim sandučićima.

Ne podnose pregrijane prostorije sa suhim zrakom (listovi i cvjetovi brzo uvenu), pa se preporučuje držati ih u negrijanim prostorijama na 10-15 °C.

Ciklama voli puno svijetla, ali bez izravnog sunca ( istočni ili sjeverni položaj), zato je dobar izbor prozor, trijem ili hodnik s puno svjetla.

Njega biljke

Važno je oprezno zalijevanje i redovito odstranjivanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova. Za vrijeme cvatnje potrebna je redovita prihrana jedanput tjedno.

Pravi ljubitelji ciklama pokušat će pravilnom njegom održati svoju ciklamu te ponovno uživati u njezinom cvijetu dogodine. Prirodno prestaju s rastom u proljeće, pa treba smanjiti zalijevanje. Potrebno joj je razdoblje mirovanja (mjesec dana), dok se listovi ne posuše.

Kada prođe opasnost od mraza (svibanj) može se staviti u vrt, balkon i ne zalijevati do sredine ljeta. Kad počne razvijate nove listove, gomolj treba presaditi i držati na svežem i svjetlom mjestu uz redovito zalijevanje. Prije mraza potrebno ju je skloniti u negrijanu prostoriju.

Simptomi bolesti
- Novi listovi mali, a biljka ne cvate – potrebna je prihrana.
- Listovi smežurani i mlitavi – previsoka temperatura i suhi zrak.
- Listovi sprženi – biljka je izložena izravnom sunčevom svjetlosti.
- Listovi izobličeni i ljepljivi – nametnici, prskati insekticidom.

Životni vijek
U dobrim uvjetima traje nekoliko godina. Ciklama cvate obilnije ali su cvjetovi i listovi manji.


cyalamen-persicum-(2).jpg
cyalamen-persicum-(4).jpg
cyalamen-persicum-(5).jpg
cyalamen-persicum-(6).jpg
cyalamen-persicum-(3).jpg