Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Viola tricolor, Viola cornuta – maćuhica

Vrtni centar Zrinjevac - bogat izbor sadnica maćuhica svih boja po povoljnoj cijeni
Vrtni centar Zrinjevac - bogat izbor sadnica maćuhica svih boja po povoljnoj cijeni
Vrtni centar Zrinjevac - bogat izbor sadnica maćuhica svih boja po povoljnoj cijeni
Ova nježna biljka vrlo je omiljena zbog bogate palete boja i oblika njenih cvjetova koji cvatu od jeseni, pa sve do proljeća kad ustupaju mjesto ljetnicama.

Kako svoj vegetativni ciklus zaokružuje kroz dvije godine (od sjetve, rasta, razvoja cvijeta i sjemena), ubraja se u dvogodišnje biljke zajedno s potočnicama i tratinčicama.

Životni ciklus započinje sjetvom u srpnju, a razvija male lisnate grmove, visine 15-20 cm iz kojih izbijaju mnogobrojni cvjetovi. Iznimno dobro podnosi niske temperature, a čim se pojavi toplije vrijeme neumorno razvija nove cvjetove.

Maćuhice se prilagođavaju svakom položaju i ne zahtijevaju posebnu njegu, ali  bolje uspijeva ako za sadnju izaberemo sunčanu poziciju.

S obzirom da maćuhica razvija mali i nježan korijen, izvrsno uspijeva na gredicama na otvorenom, a vrlo je dekorativna i pogodna za sadnju u posudama.

Supstrat u koji planiramo saditi maćuhice (bilo da se radi o gredici ili posudi) mora biti bogat, dobro razrahljen i dreniran, jer je nježan korijen biljke vrlo osjetljiv na višak vode u tlu.

Poželjno je umiješati u zemlju za sadnju sporootpuštajuće gnojivo, koje postepeno otpušta hranjive tvari potrebne za rast i cvatnju biljke.

Najbolja gustoća sadnje maćuhica je 25 komada na m², odnosno 15-20 cm udaljenosti između biljaka koje se sade naizmjence (u trokut).

Kako bi cvjetne plohe bile što uočljivije, dobro ih je saditi u skupinama istih boja.

Izvrsna je i kombinacija s raznim lukovicama koje u proljeće stvaraju pravi vatromet boja.


macuhice-i-tulipani.jpg
macuhice1.jpg
macuhice2.jpg
macuhice3.jpg
macuhice4.jpg
macuhice5.jpg
macuhice6.jpg
macuhice7.jpg
macuhice8.jpg
macuhice9.jpg