Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Nametnici sobnog bilja i njihovo suzbijanje na prirodan način

Uzgajivaču amateru teško je utvrditi od čega njegova biljka boluje. Vanjsko lice biljke redovito pokazuje da nešto nije u redu, pa prema takvim promjenama zaključujemo da je biljka bolesna. Takvu biljku treba dobro pregledati, listove s lica i naličja, jer je lako moguće da je bolestan izgled biljke posljedica napadanja nekog štetnika.
 
Teškoće nastaju kada vašu biljku napadnu sićušni kukci, veličine jedva milimetar, a primijetite ih tek kad je ona već ozbiljno oštećena. Ti su kukci obično smjeste na dijelu stabljike, lista ili pupoljaka i sišu biljne sokove.

Najbolji način čuvanja bilja da ih redovitom brigom unaprijed zaštitimo od nametnika. Kad kupite novu biljku, morate pažljivo ispitati ne pokazuje li neke znakove bolesti i ostaviti je nekoliko tjedana samu prije no što je smjestite s ostalim biljem. U tom će razdoblju uzaći na vidjelo svaki nametnik.

Dobro je da često perete i prskate listove i redovito provjeravati veze između listova i stabljike da uočite moguću pojavu novih stanovnika. Upravo nepristupačna mjesta, zaklonjena od pogleda, nametnici odabiru za odlaganje jaja ili za prebivanje.
 
Kad jednom nametnici napadnu vaše biljke, morate poduzeti vrlo brze mjere da ih se riješite. Veće štetnike možete jednostavno ukloniti rukom ili hvataljkom (pincetom), a manje odstranite komadićem vate natopljenim u alkohol ili otopinom sapunice.

Tako ćete se riješiti blagog napada, ali neće biti dovoljno efikasno ako je riječ o pravoj najezdi.

Konačna i najdrastičnija metoda je kemijska, to jest prskanje napadnutih površina pesticidima. Ta je metoda privlačna zbog brzih i očitih rezultata, ali treba uzeti u obzir da su svi pesticidi potencijalno štetni, pogotovo za djecu i kućne životinje.  

Na sljedećim poveznicama saznajte kako suzbiti: