Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Ruža - kraljica cvatućih biljaka

Ruža je, čini se, još davno u prošlosti, zauzela kraljevski tron među cvatućim biljkama. Uzgoj ruža u današnje vrijeme stalno raste. Koje su najzahvalnije za uzgoj, kako ih zaštiti od vremenskih neprilika i kako od reznice do prekrasne biljke, savjetuje Vesna Čuljat, mag.ing. hortikulture

 
Ruža je zbog vrlo lijepih cvjetova štovana od davnina kao kraljica cvatućih biljaka.

U drevnoj Grčkoj ruže su bile poznate i omiljene. Stari su Grci prinosili Afroditi, božici ženske ljepote, ljubavi i plodnosti, ružu na žrtvenik, dok su Afroditine svećenice prilikom vjerskih svečanosti nosile vijence od bijelih ruža, a putevi kojima su prolazile bili su posuti ružama. U Rimskom carstvu kult ruža doveden je na najvišu razinu.

Cvjetni vijenac od ruža koristio se u svim prilikama, mladići su odlazili u rat s vijencem ruža na glavi; ruža se darovala pobjedniku, cvijetom se posvećivalo pobjedničko oružje. Kasnije je cvijet ruža postao simbol radosti, zadovoljstva i ljubavi.

U doba renesanse naglo se razvija vrtna umjetnost. Po uzoru na čuvene talijanske vrtove podižu se veliki parkovi u Engleskoj i Njemačkoj.

Novi oblici u projektiranju i koncepcijama traže i nove vrste i oblike cvjetnog materijala, te je uzgoj ruža naglo raste.  Porodica ruža nudi golemu raznolikost boja, oblika i mirisa cvjetova. Bilo da se pojedinačno uzgajaju u raskoši formalnog vrta ili služe za povisivanje mješovitih nasada, ruže utjelovljuju svu ljepotu ljetnog dana.
 
Broj kultivara ruža koji se mogu nabaviti zbunjuje, a i svake godine na tržište dolazi mnogo noviteta.
 
Moderne vrtne ruže

Većina modernih ruža ima sjajne listove te ljeti i u jesen neprekidno stvaraju prekrasne cvjetove.
 
Penjačice – bujne penjačice krutih grana raznovrsnih oblika.

Floribunde – to su grmovi s cvjetnim skupinama koji neprekidno cvatu.

Pokrivačice tla – grmolike ruže naglašenog puzećega i širećega habitusa.

Hibridne čajevke – grmolike ruže velikih mirisnih cvjetova s povišenim središtem.

Polijante („mnogocvjetne“) – to su grmovi i penjačice koje nose velike skupine malih cvjetova.  Mnogocvjetne ruže se sve više koriste kao sadni materijal za javne zelene površine i kućne vrtove, jer obilnim cvjetanjem i intenzivnim bojama daju poseban efekt, i sve više potiskuju ne samo ruže čajevke, već i ostale vrste jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja.

Osim bogate cvatnje i niskog rasta te punog efekta boja, ove ruže su izvanredno otporne na niske temperature i bolesti.
 
Priprema ruža za zimu
 
Svrha orezivanja jest ubrzavanje prirodna procesa razvoja novih bujnih mladica otpornih na bolesti, koje će zamijeniti stare i oslabljele te tako stvoriti privlačan oblik i ljepši izgled cvjetova. Jačina orezivanja ovisi o tipu ruže, no neka se načela orezivanja primjenjuju na sve.

Ruže se orezuju u razdoblju mirovanja ili polumirovanja, a to je između jesenskog opadanja listova i proljeća. Ne orezuje se u vrijeme mrazova, jer se može oštetiti pup ispod reza i mladica može odumrijeti.

U proljeće, nakon vrlo jake zime, treba odrezati mladice koje je oštetio mraz - do zdravog pupa. Ako su zime uvijek jake, ruže orezujte u proljeće nakon uklanjanja zimskog zaštitnog materijala.
 
Za orezivanje je važno upotrijebiti oštre i kvalitetne škare. Treba izvesti glatki kosi rez iznad pupa koji je okrenut u smjeru iz kojega bi se trebala razviti nova mladica.
 
U umjerenim podnebljima glavne mladice treba orezati na 20-25 cm (čajevke), odnosno 30-35 cm (floribunde i polijante), ali u vrlo toplim područjima mladice se mogu orezati i slabije.
 
Razmnožavanje
 
U ranu jesen od ovogodišnjeg rasta može se odabrati materijal za uzimanje reznica. U područjima koja su podložna jakim zimama razmnožavanje poluzrelim reznicama uspješnije je od razmnožavanja drvenastim reznicama.

U kasno ljeto nakon cvatnje odaberu se zeleni postrani izboji i odrežu se iznad pupa gdje mladica postaje drvenasta.

Pripreme se reznice 10-15 cm, uklone vrhovi i trnje te se donji dio reznica uroni u hormonski preparat za ukorjenjivanje.

Reznice se stavljaju u supstrat za sjetvu, te prekriju sa plastičnom vrećicom kako bi se spriječilo isušivanje reznica. Tako pripremljene reznice treba staviti na hladno i zaštićeno mjesto.

U proljeće ukorijenjene reznice mogu se posaditi vani na gredicu.