Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Lipanj - mjesec uživanja u mnoštvu cvijeća i opojnim mirisima

U lipnju nastavite s okopavanjem i usitnjavanjem zemlje. Tako ćete se riješiti korova, cvijeću dati dovoljno zraka i spriječiti pojavu štetnika
Savjetuje Suzana Vučemilo, dipl. ing. agr.

Uživajte u mirisima
Zrinjevac vrtni centar i rasadnici sve vrste sadnica za vrt i dom RhododendronRhododendron
Grmovi rododendrona cvatu već od ožujka, ovisno o vrsti. Biljku uvijek treba zasaditi u kiselu zemlju. Orezujte samo grane koje narušavaju dobar izgled grma, a cvjetove orežite nakon sadnje

Lipanj je mjesec u kojem se u vrtu uživa u mnoštvu cvijeća i opojnim mirisima. Ljetnice i trajnice se šarene, a cvjetaju i biljke čije ste gomolje proljetos vratili u svoje cvjetnjake. Među njima kod nas su omiljenije dalije i begonije.

Da bi cvatnja u vašem cvjetnjaku bila bogata i potrajala što dulje, važno je da redovito uklanjate ocvale cvjetove. Upravo na taj način potaknut ćete biljke da stvaraju nove pupove.

Uz to, nastavite s okopavanjem i usitnjavanjem zemlje. Na taj način riješit ćete se korova, a ujedno ćete cvijeću dati dovoljno zraka. Upravo nedostatak zraka može biti jedan od razloga da se u vašem cvjetnjaku pojave štetnici zbog kojih će biljke propadati.

Protiv štetnika možete se boriti i raznim zaštitnim sredstvima, a mogu vam pomoći i ježevi i žabe koji se hrane štetočinama. Ako ste prilikom sadnje biljaka u zemlju dodali osmocote, jedno vrijeme ste mirni što se tiče prihrane jer se hraniva iz osmocota otpuštaju postupno. No, ako to niste napravili, ne zaboravite svoje cvijeće povremeno i prihraniti.
 
Zrinjevac vrtni centar i rasadnici sve vrste sadnica za vrt i dom Rhododendron svih boja
Hortenzija
Cvjetni pupovi koji su se na hortenzijama pojavili već potkraj ožujka ili početkom travnja otvaraju se od lipnja do jeseni. Da bi hortenzija bogato cvala, orezujte je svake godine, najbolje na proljeće
I na taj način produljiti ćete cvatnju, a bit će i bogatija. Cvijeću treba i voda pa se pobrinite za zalijevanje ako već nemate napravljen sistem navodnjavanja. Zalijevajte rano ujutro ili kasnije navečer kad se zemlja i biljke ohlade od sunca.

Prihrana biljaka

Ako imate gladiole, ne zaboravite da one trebaju puno vode. Uvele cvjetove ruža redovito uklanjajte kako bi stvarale nove cvjetove. Nakon prve cvatnje nemojte ih preoštro rezati kako bi što prije ponovno potjerale pupove i cvale. Ne zaboravite ih povremeno i prihraniti.

U kamenjarima redovito uklanjajte ocvalo bilje, a povremeno ga i okopajte i zalijte. Biljke koje ste zasadili u cvjetne posude na balkonima i terasama pune su cvjetova pa ih počnite prihranjivati kako bi cvale što dulje. Uklanjajte ocvale cvjetove kako bi izgledale što ljepše. I sobne biljke prihranjujte i pojačano zalijevajte, a možete ih iznijeti u dvorište na mjesto u sjeni.