Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Travanj - mjesec cvatnje raznobojnih ukrasnih grmova i lukovičastih proljetnica

Zemlju u travnju očistite i dodajte joj gnojivo. Nakon toga, stvorite i nove gredice. Ovo je vrijeme i za sadnju ukrasnih cvatućih grmova.
Savjetuje Suzana Vučemilo, dipl. ing. agr.

Čišćenje i prozračivanje zemlje

Zemlju u cvjetnjaku u travnju očistite od lišća i grana, a nakon toga je i usitnite kako biste je prozračili, lakše zasadili i cvijeću pomogli da brže raste. Nakon usitnjavanja dodajte zemlji gnojivo, bez obzira je li mineralno ili pak organsko.

Muscari
Lukovičasta proljetnica koja voli sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Nakon cvatnje lukovice ne treba vaditi iz zemlje jer su otporne.
 
Zajedno s gnojivom za oplemenjivanje supstrata dodajte kompost i treset, koji će zemlju dodatno razrahliti. Napravite gredice za sadnju novog cvijeća. U zemlju u cvjetnjaku možete dodati gnojivo Osmocote, koje će tijekom nekoliko mjeseci polako otpuštati hraniva.

Kad prođu opasnosti od smrzavanja, a u cvjetnjaku imate biljke koje su hladnu zimu provele zaštićene agrotekstilom, tako u nekim kontinentalnim područjima na otvorenom može preživjeti i oleander, uklonite zaštitu.Cvjetne gredice polako se pune bojama, a zašarenili su ih tulipani, potočnice, narcise i zumbuli, jaglaci, muscari, cvjetne lukovice koje ste zasadili jesenas.
 
Kad ocvatu, uklonite cvjetove, no ostavite listove. Oni se trebaju prirodno osušiti jer će na taj način stvoriti zalihe energije u lukovicama kako bi cvale i sljedeće godine. Cvatu i maćuhice, a svi koji ih žele u cvjetnjaku još uvijek ih mogu zasaditi. Maćuhice možete saditi i tijekom cijele sezone.
 

Forzicija
 Da bi forzicija bogato cvala, ne smijete zaboraviti da se orezuje tek nakon što ocvate, a ne u jesen ili rano proljeće. Može se koristiti i kao živica.
Kad prođu mrazevi, u cvjetnjak možete zasaditi ljetnice koje će ga krasiti cijelo ljeto. Najčešće među njima su kadife, gazanije, petunije. Travanj možete iskoristiti i kako biste zasadili ukrasne cvatuće grmove (magnolije, jorgovane, dunjarice, mahonije, japansku dunju).

Vrtne trave koje već imate u svom vrtu, a već su se jako raširile, možete razmnožiti i zasaditi na nova mjesta. Izvadite ih iz zemlje i razmnožite jednostavnom dijeljenjem korijena.

Ruže orežite ako još niste, a preporuka je da se orezuju na tri do pet pupova. Kad je riječ o penjačicama, nemojte ih drastično orezati jer se neće penjati. Ruže možete još uvijek saditi, a u ovo vrijeme za to su posebno prikladne one kontejnirane. Kako bi dugotrajno i bogato cvale, ruže treba pognojiti, upravo je travanj idealno vrijeme za to.

Kako bi vam hortenzije bogato cvale u lipnju, krajnje je vrijeme da uklonite stare grane i sve tanke izboje koji samo oduzimaju hranu, a na njima neće biti cvijeta. Snažne grane nemojte dirati, jer inače vam hortenzija ove godine neće cvasti. Kako temperature rastu, u cvjetnjaku se polako javljaju i štetnici pa cvijeće treba povremeno pregledati.

Razmnožavanje sobnog bilja

Japanska dunja
Raste sporo, otporna je na mraz i nije zahtjevna. Cvate u rano proljeće, i to prije nego što pokaže listove.


Kad je riječ o sobnom bilju, ako je u dovoljno velikim posudama, ne treba ga presađivati. Možete samo promijeniti jedan dio supstrata i dodati novi.

Pri promjeni supstrata u posude dodajte i osmocote za sobne biljke, možete ih pronaći prilagođene za pojedine biljne vrste, pa ćete na taj način odmah riješiti i pitanje prihrane.

Bilo bi dobro da listove biljaka očistite od prašine, a možete otuširati i cijele biljke. To se, naravno, ne odnosi na ljubičice čije se lišće ne prska vodom.

Pravo je vrijeme i za razmnožavanje sobnog bilja reznicama s listovima, koje uronimo u čašu s vodom. Kad potjeraju korijenje, novu biljku zasadimo.