Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Svibanj - mjesec sadnje ljetnica, trajnica i uređenja kamenjara

Svibanjski radovi u cvjetnjaku uključuju sadnju ljetnica i novih trajnica. Kombinirajte ih tako da u vrtu uvijek nešto cvate.
Savjetuje Suzana Vučemilo, dipl. ing. agr.


Trajnice
Nove trajnice u svoj cvjetnjak možete saditi kad
prođu mrazevi. Jedan od prijedloga je i Echinacea. Zimi nadzemni dio biljke odumire, no na proljeće iznova potjera lisnatu rozetu
Kombinacija cvijeća - za vrt u stalnome cvatu
 
Kad prođu mrazevi, na pripremljene gredice možete saditi sve ljetnice koje želite, a među češćim i omiljenim u cvjetnjacima su lobelije, kadife, petunije. Zasadite i nove trajnice, kombinirajte ih tako da u vrtu uvijek nešto cvate.

I na balkone možete iznijeti cvjetne posude s ljetnicama, a jedan od prijedloga su pelargonije.

Kad temperature dovoljno porastu, možete na otvoreno iznijeti i sobne biljke (benjamine, paprati, krasule i slično), no pri tome morate paziti da mjesto gdje će stajati bude sjenovito.

Sobne biljke osjetljive su na sunce, koje im može spržiti listove, pogotovo ako se na njima zadrže kapljice vode nakon špricanja. Imate li mogućnosti, sobne biljke možete povremeno iznijeti na kišu. I noćne temperature su već dosta porasle pa ako niste to napravili do sada, iznesite i kaktuse koje ste prije zime spremili u kuću.
 
Ako već imate kamenjar, obogatite ga nekom novom biljkom, a ako ga nemate, sad je vrijeme da isplanirate prostor gdje ćete ga složiti. I u kamenjaru možete kombinirati ljetnice i trajnice, a nove ljetnice svake će mu godine dati i drukčiji izgled.

Ruže koje su posađene treba razgrnuti i odrezati divlje izboje da ne iscrpljuju biljke. Okopavajte ih i prihranjujte, a ocvale cvjetove obavezno odrežite, pincirajte, kako biste potaknuli novu cvatnju.
 
Uklanjajte ocvale cvjetove jorgovana, a forziciju i ostale ukrasne grmove nakon cvatnje orežite. Kako su gomolji dalija i gladiola osjetljivi na niske temperature i mraz, sadite ih u svibnju kako bi krajem mjeseca potjerali i cvale u ljeto.

Važnost zalijevanja

Cvjetnjak treba redovito okopavati kako bi se zemlja prozračila, a treba uklanjati i korove koji troše hraniva namijenjena cvijeću. Dnevne temperature su sve više, zemlja se tijekom dana isušuje pa cvijeće treba redovito zalijevati. Za to su najbolji sistemi za navodnjavanje, ako ih je moguće provesti. Ako zalijevate polijevanjem, pazite da to ne radite dok su i biljke i zemlja topli. Najbolje je rano ujutro ili kasno navečer. Kako biste smanjili isušivanje tla, a ujedno i potrebu za učestalim zalijevanjem, biljke u cvjetnjaku možete malčirati. Za to možete koristiti šljunak ili neke od prirodnih materijala, kao što je kora drveta. 

Ljetnice
Mrazevi su prošli pa u cvjetnjak možete saditi ljetnice, jedan od prijedloga su i Gazanije. Pravo je vrijeme da ljetnicama ukrasite i svoje terase i balkone
Kamenjari i zidovi
U svibnju uredite kamenjare  i cvjetne zidove, rubnjake koji su prekriveni visećim karanfilima i drugim puzavim trajnicama - odstranite uništena biljke i zamijenite ih