Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Aloe arborescens - biljka koja liječi

Čudotvoran lijek od Aloe arborescens jednostavno je pripremiti. Listove treba svježe ubrati i odmah preraditi kako se stajanjem ne bi smanjila učinkovitost ljekovitih sastojaka. Najbolje je nabaviti gotovu biljku za koju ste sigurni da je biološki uzgojena, dakle bez korištenja kemijskih sredstava. Za svaki slučaj držite je nekoliko mjeseci na otvorenom (u području hladnije klime to se odnosi na razdoblje lipanj-listopad) kako bi kiša isprala eventualna kemijska onečišćenja. Preporučuju se biljke iznad 3 godine starosti.

List Aloje sadrži stotinjak aktivnih sastojaka (esencijalne aminokiseline, vitamine, rijetke minerale poput Zn, Mg, Fe Cr, Br, Selen).

ORIGINALNI BRAZILSKI RECEPT - PADRE ROMANO ZAGO
  • 350 grama listova Aloe arborescens  što odgovara količini od 3-10 listova ovisno o veličini
  • 500 grama kvalitetnog prirodnog meda (bagrem)
  • 40 ml lozovače (ne može se zamijeniti s vinom, pivom i likerom)
Bolje je pripremiti nekoliko manjih staklenki kako bi pripravak bio što svježiji i efikasniji, s obzirom na to da se mora potrošiti unutar 2-3 tjedna. Zato se preporučuje smanjiti dozu na 1/3 doze originalnog recepta (120 gr listova, 150 gr meda i žlica loze). Treba koristiti bez pauze sve tri manje doze.

Ako postoji problem s upotrebom meda i loze ti sastojci se mogu smanjiti. Dijabetičari mogu umjesto meda koristiti umjetne zaslađivače. Nuspojave nisu poznate.

VAŽNO
  • listovi s biljke režu se noću (polumrak), jer gel iz listova uz prirodnu ili umjetnu svjetlost gubi svojstva i učinkovitost.
  • ne preporučuje se listove rezati nakon kiše ili zalijevanja (pričekati nekoliko dana)
  • nakon što se listovi odrežu, treba ih pobrisati suhom krpom (uvijek u zamračenoj prostoriji, ne totalni mrak već svjetlost slična upaljenom televizoru u mračnoj sobi), te odrezati bodlje i vrh nožem. Jako je bitno koristiti i vanjski dio lista (osim bodlji) jer sadrži esencijalne aktivne sastojke.