Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Aloje - njega i uzgoj

Aloe (Liliaceae)
Aloje su biljke neobično lijepih cvjetova koje potječe iz Afrike i  Madagaskara. Međusobno se razlikuju oblikom i veličinom rasta. Dok su neke velike svega desetak centimetara, neke mogu dostići i do deset metara visine. Pripadaju porodici ljiljana, ali ih mnogi zamjenjuju s agavama.

Aloe arborescens
Drvolika aloja, poznata je pod narodnim imenom ljekovita ili čudotvorna aloja. Sadrži i do tri puta više aktivnih sastojaka od Aloe vera. U svojoj domovini izraste nekoliko metara u visinu, a kao lončanica ne prelazi 50-60 cm. Stvara postrane izdanke u obliku rozete, tako da starije biljke poprimaju grmoliki rast. Listovi su nazubljeni, a grozdasti cvat na dugoj stapci je crvenonarančast.

NJEGA I UZGOJ

SVJETLOST I TOPLINA
Aloja izvrsno podnosi uzgoj u loncu, voli mnogo svjetla, a podnosi i izravno sunce. Znanstvenici su dokazali da količina gela, veličina biljke i dužina listova su u proporcionalnoj vezi s količinom svjetlosti koja je biljka primila. Temperatura zimi na bi smjela pasti ispod 10oC.

SADNJA
Zemlja za sadnju mora biti prozračna u koju je poželjno umiješati pijesak. Presađivanje nije potrebno svake godine.

ZALIJEVANJE I GNOJIDBA
U toplijim mjesecima aloju treba češće zalijevati, a u razmaku između dva zalijevanja zemlja se treba zasušiti. Višak vode može jako naškoditi jer može uzrokovati truljenje korijena. Prihranjuje se u proljeće i ljeto, a ako je uzgajamo radi hranjivih sastojaka uputno je koristiti organska gnojiva. Prezimljuje na hladnijem mjestu pa u tom razdoblju treba smanjiti zalijevanje (max 1x mjesečno).

RAZMNOŽAVANJE
Aloja se razmnožava reznicama i prokorijenjenim postranim izdancima. Reznice se režu oštrim nožem i ostave se  nekoliko dana "naglavačke" da se rez posuši (tjedan dana). Zatim se posade u mješavinu zemlje i pijeska (najviše pijeska u sredini lonca gdje stavljamo reznicu). Nakon što reznicu dobro utisnemo u zemlju, potrebno ju je zaliti i ostaviti na toplom i svjetlom mjestu kako bi što prije došlo do ukorjenjivanja. Opezno sa  zalijevanjem u fazi ukorjenjivanja, kako ne bi došlo do  propadanja reznica. Isti postupak je i kod razmnožavanja prokorjenjenim postranim izbojima.