Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Jaglaci - vjesnici proljeća i simbol mladosti

Jaglaci samoniko rastu u prirodi i uveseljavaju nas svojim žutim cvjetovima već u rano proljeće, dok snijeg još nije okopnio. Pripadaju porodici Primulaceae (jagorčika), koja obuhvaća oko 500 vrsta.

Neke od njih možete držati u kući, neke na vrtnoj gredici ili pak u loncu na balkonu. Imaju zeleno naborano lišće koje je gusto skupljeno, a iz sredine izrastaju cvjetne stapke s jednim zasebnim cvijetom ili cvjetne glavice s mnogo sitnih cvjetova, što ovisi o vrsti.

Najzastupljeniji je jastučasti jaglac - Primula acaulis, a može se nabaviti u svim mogućim bojama u trgovinama već početkom siječnja.

Kako njima godi hladnije i vlažno stanište, u uvjetima uobičajenih stambenih prostora njihova cvatnja bit će kratkog vijeka. ukoliko im ne osigurate hladniju prostoriju, s temperaturom između 10-12°C.

Jaglace zalijevajte redovito. Nije preporučljivo da se voda zadržava u cvjetnoj posudi, jer je jednako štetno kao i zasušivanje. Jednom kad se korjenova bala zasuši teško se oporavlja.

Jaglaci u sobnom uzgoju zahtijevaju položaj s puno svijetla, a poželjno je prihraniti ih svaka dva tjedna. Važno je redovito odstranjivanje požutjelih listova i ocvalih cvjetova.

Nakon što jaglac ocvate idealno je, ukoliko imate vrt, posaditi ga u gredicu na zaštićenom mjestu gdje će zametati šarene cvjetove za blagih zima već u prosincu. Najbolje će uspijevati ispod prozračnog lisnatog grmlja koje je u proljeće u vrijeme cvjetanja jaglaca još uvijek golo i propušta dovoljno svjetlosti.