Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Kako osigurati biljkama vodu kada niste kod kuće


Prenosimo vam savjete kako svom bilju osigurati vodu i kad niste kod kuće i zašto je opasna proljetna suša. Na tu je temu novinarka Večernjeg lista Snježana Črnjević razgovarala za prilog "Dom i vrt" s Darkom Uidlom, mag.ing. šumarstva iz tvrtke Zrinjevac.


Proljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročiti velike štete na biljnom materijalu

Osnovna pravila

- Dobar sustav za navodnjavanje smije se vidjeti jedino kad radi
- Travnjak se zalijeva preko lišća, odozgo, a treba 3-5 litara po metru četvornom
- Cvijeće se ne zalijeva po lišću kako bi ga se sačuvalo od bolesti
Iako je potreba biljaka za vodom najviše izražena u kraćem razdoblju godine, koje se zbog promjene klime pomiče sve više u proljeće, baš je to vrijeme najvažnije za rast i uspješan razvoj ukrasnih biljaka.

 Proljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročiti velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. Tada biljke imaju velike zahtjeve za vodom – kaže Darko Uidl, mag. ing. šumarstva iz tvrtke Zrinjevac.

Biljka je u to vrijeme vrlo osjetljiva, a ne smije biti ni gladna ni žedna. Odnosi se to na trajnice, ljetnice, grmlje i dendro bilje.

Svoje zahtjeve imaju i travnjaci iako će oni sušu lakše preživjeti jer vlati trave stvaraju krošnjicu koja zasjenjuje tlo i tako spriječava njegovo isušivanje. Zanemarite li tada da vašim biljkama treba voda, zbog stresa mogu se javiti brojni problemi, među kojima i pojačana osjetljivost na insekte i bolesti.

Kako je navodnjavanje najpotrebnije u kratkom vremenskom periodu, nekima se može činiti da je to loše uložen novac. Ipak, mjesec dana rada sustava navodnjavanja kada vas nema, spašava investiciju u vrt.

Ručno zalijevanje nije efikasno, gotovo 40% vode koja se upotrijebi zapravo se prolije. Problemi nastaju i kad nekoliko dana nikoga nema kod kuće, jer se oslanjanje na susjede i sve koji su obećali uskočiti vrlo često pokaže neučinkovitim. Može pomoći i malčiranje, no rješenje svih problema je sustav za navodnjavanje. Važno napraviti dobar projekt sustava, ali je još važnije imati dobar i pouzdan izvor vode .

– Idealno bi bilo da se voda iz izvora, bez obzira na to je li riječ o vodovodu ili bunaru, skuplja u jezero, kondicionira pa tek onda iz njega ide u sustav navodnjavanja. Na taj se način može izbjeći štetno djelovanje klora (vodovod), koji djeluje na biljke i dugoročno  na sastav tla. Vrsta biljke odredit će koliko treba dodavati vode, a to se obično dozna ili pri kupovini biljke ili učeći na svojim pogreškama. Ritam zalijevanja tijekom dana odredit će pak vrsta tla – u pjeskovitom tlu voda brzo odlazi u dublje slojeve, dok u glinenom tlu ostaje na površini, s koje veći dio ispari. Kad je o travnjaku riječ, na kontinentu za zalijevanje treba potrošiti tri do pet litara po metru četvornom.

Zalijevati treba rano ujutro, kad je zemlja najhladnija i ima još dovoljno vremena da voda ode u tlo prije nego što se ono ugrije
 – objašnjava Darko i dodaje da se travnjak zalijeva odozgo, glumeći kišu, dok cvijeće nije dobro zalijevati po listu i cvijetu. Za ruže zalijevanje po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druge bolesti i štetnici.

 Kad imate sustav navodnjavanja ne smijete zaboraviti na prihranu. Voda ispire hraniva dublje u tlo, a biljka koja se zalijeva brže ih i troši. Prihrana se odnosi i na travnjake, jer bez dovoljno hranjiva trava će biti žuta unatoč zalijevanju. Iako ne mogu potpuno zamijeniti sustave za navodnjavanje, biljkama mogu pomoći i priručni raspršivači vode, koji se stavljaju na crijevo za zalijevanje. Područje koje pokrivaju treba zalijevati barem 10-ak minuta, a zatim ih premjestiti. U cvijetnjacima je najbolje pustiti vodu da teče u tlo da ga se dobro namoči. Svima koji nemaju na raspolaganju dovoljno vode, preporučuje se da odmah odaberu biljke i travne smjese koji mogu preživjeti u uvjetima suše.


Sustavi prilagođeni za male vrtlare

Za ljubitelje cvijeća, ali i one koji sade vlastito povrće, najveći je problem kako biljke zaštititi od suše kad nisu kod kuće. Profesionalni sustavi za natapanje nekima su preskupi, a nisu upotrebljivi za biljke koje rastu na terasama i balkonima, gdje sve češće viđamo i male povrtnjake.