Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Na Bundeku svečano otvoren 48. Floraart

Na jezeru Bundeku danas je svečano otvorena 48. međunarodna vrtna izložba - Floraart. Tijekom pet dana, do nedjelje, 2. lipnja, na više od trideset ha otvorenog prostora i dvije tisuće četvornih metara zatvorena prostora, predstavit će se 144 izlagača iz Hrvatske te 13 stranih izlagača iz sedam zemalja.

Riječ je o najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe, koji se u organizaciji Podružnice Zrinjevac i pod nazivom Floraart održava 22 godine, a 8. put na jezeru Bundek.

Izložbu je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora "Floraarta" Milan Bandić istaknuvši da "Floraart" objedinjuje tri vrlo bitne značajke - turistički sadržaj, s obzirom da se očekuje više od 100.000 posjetitelja, zatim poslovni, odnosno komercijalni značaj koji je vrlo bitan u vremenima dok kriza i dalje traje te zabavni, edukativni i natjecateljski sadržaj.

Voditelj Podružnice Zrinjevac Igor Toljan rekao je da je Floaart postao zaštitni znak Zagreba te na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine.

Voditelj Podružnice Zrinjevac i predsjednik Izvršnog odbora "Floraarta" Igor Toljan, osvrnuo se na dugu tradiciju vrtlarstva i hortikulturalnog uređenja Zagreba. Zrinjevac ove godine obilježava 120-tu obljetnicu osnutka Gradske vrtlarije sa zadaćom brige o uređenosti zagrebačkog zelenila. Nastavljajući tradiciju Gradske vrtlarije, Nasada i Flore, Zrinjevac je profesionalnim djelovanjem u toj ulozi postigao zavidnu europsku razinu. Istaknuo je kako je "Floraart" prepoznat u Europi i šire te nas svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije. Na svečanom otvorenju izložbe nastupio je Folklorni ansambl "LADO".

Zrinjevac ove godine obilježava 120-tu obljetnicu djelovanja. Ovo je ujedno i 22. Floraart u našoj organizaciji. Zagrebački gradonačelnik uručio je veliku ružu našoj Biserki Kirin, kao najzaslužnijoj za uspješnu organizaciju Floraarta


Bogat popratni program za djecu i odrasle
Tijekom pet dana, uzduž lijepo uređene izložbene staze uokolo jezera Bundek, građani će moći razgledati veliku izložbu ukrasnog bilja, rezanog cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznog cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnog cvijeća, ukrasne keramike i ostalog.

Sajam će obogatiti i velik broj kulturno-umjetničkih i edukativnih manifestacija. Na "Floraartu" će se održati tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista" i "Natjecanje učenika srednjih strukovnih škola" te hrvatski projekt "Lijepa naša Sava" kojemu je svrha zaštita i promocija te rijeke.

Moći će se vidjeti i seosko dvorište sa životinjama, a bit će održana i stručna predavanja, predstavljanje knjiga, razne prezentacije, kreativne radionice te zabavni program. Za djecu će svaki dan u 17 sati biti organizirano čitanje priča, a svaki će dan u sklopu izložbe djeca moći pogledati i predstave.

Tijekom vikenda, 1. i 2. lipnja, od 10 do 18 sati, djeca će se moći zabaviti i u Dječjoj zemlji zabave, koju na istočnom dijelu Bundeka organizira Podružnica Vladimir Nazor. Također će se moći razgledati i turistički kabrio autobus ZET-a te poslušati priče o starom Zagrebu iz brojnih knjiga o prošlosti našeg grada, objavljenih u izdanju nakladničke kuće AGM.