Zagrebački Holding
Hrvatski English
Mapa webaLinkoviInfo kutak

Španjolski jasmin (Jasminum grandiflorum Linn)

Jeste li znali da jasmin potječe iz porodice maslina (Oleaceae) s više od 200 različitih vrsta. Pripisuju mu mnoga ljekovita i afrodizijska svojstva, a cvjetovi se koriste za proizvodnju najcjenjenijih parfema i eteričnih ulja.

Španjolski jasmin (Jasminum grandiflorum Linn)
osobit je zbog senzualnog mirisa i grmolike krošnje koja se ovija uz razne vrtne konstrukcije i zidove.

List je jednostavan, troprst ili igličast, u grupi po devet plojki. Cvjetovi su jednostruki ili složeni, bijele boje, u mladosti rozi. Cvate u proljeće i ljeto, a neki varijeteti i zimi.

Voli sunčane položaje, ali podnosi i sjenu. U vrtu i loncima poželjno ga je prihraniti u doba cvatnje, a ljeti traži češće zaljevanje. Kako bi cvatnja bila što bogatija treba ga u zimi redovno orezati.

Dok osnovna stabljika ne naraste do debljine prsta, na temperaturama ispod 0°C potrebno ga je zaštititi omatanjem slamom ili plastičnom folijom.

Porijeklo imena

Ime potiče od arapsko-perzijske riječi Ysmin ili Yzmin, što znači „bijeli cvijet“. U Europu dospijeva u XVI stoljeću, nakon povratka portugalskog moreplovca Vasca de Game iz Indije. Sto godina kasnije preplavljuje europske vrtove.

Pripisuju mu mnoga ljekovita i afrodizijska svojstva. Cvjetovi jasmina koriste se za proizvodnju najcjenjenijih parfema i eteričnih ulja. Potječe iz porodice maslina (Oleaceae), s više od 200 različitih vrsta.

Osim Španjolskog ili Kraljevskog jasmina kod nas se iz roda Jasminum mogu naći:

Jasmin - Jasminum officinale Linn.
  • Naraste do 15 m, cvijet u skupinama od 3-5, bijele boje i izuzetno mirisan, cvate u razdoblju od travnja i lipnja pa sve do jeseni.
Arapski jasmin - J. sambac (syn. Jasminum blancoi Hassk.)
  • Zimzeleni grm, doseže do 2 m visine. Listovi su veliki i sjajni, cvjetovi intenzivnog i slatkog mirisa. Najčešće se koristi za dobivanje esencije jasmina. Ne podnosi zimu pa ga treba sklanjati u zaštićeni prostor.